Tanka crna linija

26/02/2015 |

O tome da će Toni Bler savetnički učestvovati u radu vlade, već smo pisali na ovim stranama. Njegov jučerašnji boravak u Beogradu i predavanje koje je održao ministrima potvrdili su njegov angažman. O tome šta je Bler polaznicima kursa predavao postoje uglavnom šture informacije i nagađanja. Zbog toga nećemo raspredati ni šture informacije, a ni nagađati. Jasno je jedno: Toni je bio, predavao, sklopio dnevnik i zvonio za kraj časa. Učenici su otišli na veliki odmor.

U senci Blerovog boravka, predavanja i sklanjanja od očiju javnosti istrčavanjem kroz kujnu Poslaničkog kluba, ne tako daleko od Srbije ključa ukrajinska kriza. Ona ne bi morala da ima veliki uticaj na razvoj događaja u Srbiji, mađutim, u svetu, sve češće pominjanje države čiji smo podanici stavlja je u kontekst koji jednako koriste i Istok i Zapad. Otuda je Srbija izložena sve češćim pritiscima i jednih i drugih ne bi li se priklonila nekoj od strana.

Odgovor Beograda koji svi već znamo, a koji se ponavlja kao švaba tra-la-la, ne zadovoljava nikoga. Mi bismo u Evropu i na Zapad, ali bismo istovremeno i s majčicom Rusijom. Nešto slično onom principu po kojem umiljato jagnje dve ovce sisa. Srbija možda nema veću snagu do jagnjeće, ali ni ovi sa Zapada, a ni oni sa Istoka nisu ovce. Naprotiv, ponašaju se kao ljuti rogati rivali na brvnu.

Plastičnije, to izgleda tako što vojske SAD i NATO pakta defiluju na paradi u čast Dana nezavisnosti Estonije, tik uz granicu s Rusijom, dok u Ukrajini rat bukti i na internetu na kom se virtuelne vojske sukobljavaju komentarima i diskusijama; ukrajinski „botovi” ratuju protiv ruskih „trolova”.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić moraće da – koliko danas i u četiri oka – razgovara s državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Džimom Kerijem i priupita ga šta se krije u njegovoj izjavi o Srbiji na liniji vatre. Bez nagađanja Kerijeve izjave, citiraćemo je: „Kada je reč o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima – Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju – oni su na liniji vatre”. Izgovorio je Keri odgovarajući na pitanja senatora o sve većem uticaju Rusije u Evropi. Tako, vidimo, razmišlja Zapad.

Nedavni susret predsednika vlade Aleksandra Vučića s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, u Rusiji je posmatran popreko. Tamošnjem predsedniku taj susret nimalo se nije svideo pa je, prema tvrdnjama izvora bliskim ruskim medijima, Moskva odreagovala burno i Vučića častila „epitetom” zapadne marionete. Takvo je, vidimo, rusko razmišljanje, hladno, sibirsko.

Ako smo na liniji vatre, tu je sibirska studen da je ugasi. Ako smo u sibirskim smetovima, tu je vatrena linija da ih otopi. I kako god posmatrali situaciju, ona – ne valja. Srbija balansira kao artista po žici sve držeći ravnotežu da se ne sunovrati u ponor. Hoda po tankoj, crnoj liniji. Ukoliko bi joj se žica izmigoljila, neće biti ni vatre ni smetova da pruže ruku. Pretpostavlja se da su polaznici kursa Blerove kuhinje toga svesni. Takođe, pretpostavlja se da njegovo predavanje – za koje ministarka Zorana Mihajlović reče da nije bio tajni susret već razgovor uz kafu – nije ličilo na recept za istu tu kafu.

Tanka crna linija 2

Ključno je, zapravo, ono što je, u prilog Blerovoj poseti, Mihajlovićeva rekla a odnosilo se na rad vlade. Izjavila je da je s Blerom razgovarano o tome kako sve vlade na svetu imaju ozbiljan problem u prvoj godini postojanja i često ta godina bude izgubljena. „Zato je na tom sastanku s Blerom najviše bilo reči o tome da srpska vlada prvu godinu nije izgubila, već je donela reformske zakone, napravila aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i sada kreće u kapitalne investicije”, objasnila je Mihajlovićeva.

Blerova poseta, predavanje, vakela, ili kako god zvali taj kurs spremanja brze hrane, nije bilo ništa drugo do lobiranje Zapada i tapšanja polaznika tečaja po ramenima. Bler je, hvaleći rad vlade u prvoj njenoj godini, lukavo podilazio njenim članovima uveravajući ih da su jedna od retkih svetskih skupina kojoj je uspelo da, kao jednogodišnje dete, i prohoda i progovori. Blerovo perfidno zamajavanje deteta u pelenama.

Dok politički vrh ne pronađe koordinate u prostoru i vremenu i ne odluči šta će s onim što mu se nudi ili uskraćuje s onih strana sveta na kojima sunce izlazi i zalazi, nekakvi Blerovi muvaće se po srpskim kujnama i držati pridike o spravljanju zaprške. Za nju su, nema sumnje, stručni. Možemo se kladiti da je to tzv. ispijanje kafe s Blerom bilo ćutološko gledanje u patos i da mu niko nije rekao da je prosečna plata u Srbiji isplaćena u januaru bila 39.285 dinara i nominalno za 21,4 odsto niža od decembarske, a realno za 21,2 odsto. Mogao je to da mu kaže onaj ko je zadužen za rad i socijalnu poilitiku, npr. onaj Vulin, on voli u sve da se meša. I u svakakve da se kamuflira. Nebi bilo zgoreg proveriti njegovo prisutvo na predavanju, kao i negov identitet. Možda se kostimirao u kuvara? Možda u Tonija?

Objavljeno na: http://www.dnevno.rs/vesti/srbija/158121-tanka-crna-linija.html, 26. februar 2015.

Komentari