Kućepazitelj i bebisiterka

17/03/2015 |

Mogao sam u svakakvim ulogama da zamislim Aleksandra Vulina, ali poslednjom je zasenio sve prethodne. Ovu, koju je sam sebi namenio, preuzeo je na svoja nejaka pleća jer, kako on to kaže, niko drugi neće. „Svi ćute o šikaniranju Vučićeve porodice”, reče Vulin kamufliran u bebisiterku. „Prvo su mu vređali oca i majku. Onda su mu vređali suprugu, onda su mu prebili brata, sad je došao red na njegovog sina. Niko o tome ne govori, pa moram ja”, zaključuje Vulin. Izrečeno neodoljivo podseća na izjavu predsednika vlade koji je slično izgovorio kada je Dragoslava Kosmajca označio kao najvećeg narko-bosa u ovom delu sveta.

Imamo, dakle, plagijat u najavi. Povod za Vulinovu najnoviju kamuflažu u negovateljicu bilo je pisanje pojedinih medija – islustrovano fotografijama – o noćnom životu Vučićevog sina, navodnom alkoholisanju i dalje u smislu ispijanja dobre kapljice, zbog čega se Vulin samovoljno i samopregalački založio da stane u zaštitu porodicu Vučić, jer, kako očinski tvrdi, „nikada u istoriji srpskog višepartizma nijedno dete nije bilo u medijima, kao što je to dete Aleksandra Vučića”.

Mediji se svuda u svetu, a ovde posebno, naslađuju pikanterijama o javnim ličnostima i članovima njihovih porodica što rezultira rastom tiraža i gledanosti. Ulaskom u politiku, svaki funkcioner u svojstvu javne ličnosti gubi pravo na privatnost, te mediji to neštedimice koriste. U tome prednjače tabloidi, ono što se kolokvijalno zove „žuta štampa”, i neretko preteraju, a dogodi im se i da pogode centar.

Vulin se, kao kućepazitelj familije na čijim ulaznim vratima stoji pločica s prezimenom Vučić, ponaša do te mere servilno da čak i ne stražari ispred vrata. Čuči ispred zgrade, pored interfona.

Kontinuitet Vulinove brige za fizičko i mentačno zdravlje porodice Vučić prevazilazi sve granice. Pozavideo bi mu i konzilijum medicinskih stručnjaka. Degutantno je i nabrajati koliko je puta do sada Vulin izašao u javnost kao Vučićev nosač štita. Možda je umislio da je Sančo Pansa u službi Don Kihota?!

Rezultati na polju za koje je zadužen – da podsetimo: ministar za rad, zapošljavanje, socijalnu politiku i boračka pitanja – mere se mikročesticama koje nisu vredne pomena. Enormna nezaposlenost, beznadežnost zapošljavanja i socijalni slučajevi ne pogađaju ga onoliko koliko vesti o Vučićevoj porodici. Niko o tome ne govori, pa, evo, moram ja. Još jedan plagijat nikoga neće da žulja. Ako ništa drugo, u trendu je.

Umesto što svakodnevno razmišlja koji će kostim da obuče i koju ulogu da odigra (u tome neodoljivo podseća na nedokazanog glumca Borisa Tadića), bilo bi bolje da se posveti najavljenoj rekonstrukciji vlade. Možda predsednik vlade i nije previše oduševljen stegonošom, pa ga ražaluje u, recimo, kućnog ljubimca. U toj ulozi držao bi ga pod kontrolom, jer sve ono što je do sada činio, čini ili će činiti, loša je Vulinova usluga. To i takvo čankolizno podaništvo može ozbiljno da naruši rad digestivnog trakta. E, to već ume da žulja.

Moj prijatelj, filmski znalac pričao mi je odavno da Dastin Hofman može da odglumi ulogu psa bolje od psa. Hofman se toliko uživljava u uloge da bi besprekorno verno odglumio vernost. Mogao bi i da pezi i da donese bačen štap, i da laje i da kevće, u zavisnosti od pasmine koju bi glumio. A da tom prilikom nikome ne dozvoli da ga sputa povocem.

Objavljeno na: http://www.dnevno.rs/info/drustvo/50157/kolumna-kucepazitelj-i-bebisiterka, 17. mart 2015.

Komentari