Gnjecavo testo

30/08/2014 |

Crveno-crna koalicija je u problemu. Ne toliko zbog različite navijačke pripadnosti njenih lidera Zvezdi i Partizanu koliko zbog nesuglasica koje, uprkos prikrivanju i zataškavanju, odavno postoje između Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Poslednja u nizu nije vlasništvo te dvojice. Da potpiri žišku pobrinuo se predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za Federalnu televiziju BiH. Što govori o tačnosti tvrdnje da navijačka pripadnost nije odlučujući faktor netrpeljivosti jer, podsetimo se, Nikolić je, kao i Dačić, osvedočeni „grobar”.

Varniči kao u prepucavanju dvojice trećerazrednih boksera dok s pristojne udaljenosti prete jedan drugom. Jedan hrabro izjavljuje da će od protivnika napraviti rezance a drugi, takođe hrabro, poručuje da će od majstora za rezance načiniti špagete. Uočava se razlika u oblikovanu testenina. Sve ostalo je isto, gnjecavo testo.

Ulje na testo dolilo je međusobno optuživanje Dačića i ministra unutrašnjih poslova dr Nebojše Stefanovića. Dačić je u jednom tabolidu izjavio da je Stefanović odgovoran za kreiranje medijskih afera a Stefanović je utvrdio da će Vučić najzad shvatiti da je saradnja sa socijalistima pogrešan potez. Da li to Nebojša lupa packe Aleksandru? Lepo sam ti ja Aco govorio ali nisi hteo da me slušaš, kao da je hteo da kaže doktor (svih) nauka. Vrelo testo, nešto poput mekike.

Nismo se nikada zavaravali, oduvek smo znali da je brak SPS-a i SNS-a ljubav iz računa. O tome nešto više ulja na mekiku baca Nikolić. Novinarka Federalne televizije pitala ga je da li je tačno da mu je Dačić najozbiljniji protivkandidat na budućim predsedničkim izborima. Usledila je omiljena radikalska takmičarska disciplina, poznata kao „bodljikavo prase”, na pitanje odgovoriti pitanjem: „Da li stvarno mislite da on može da mi bude konkurencija?”, odbrusio je Nikolić. Potom je svetački blagonaklono rekao da nikoga ne potcenjuje i ne ponižava. Kad ono, međutim… „Ako u drugoj godini mog mandata neko počne da priča da će biti predsednik Srbije onda s njim nešto nije u redu”. Bogougodno davanje dijagnoze. Testo koje cvrči, nešto kao krofnica.

Nikolić je uveren da će njegov mandat trajati onoliko koliko je to Ustavom predviđeno i da o tome koliko je on dobar predsednik ne odlučuje pojedinac (Dačić), niti stranka (SPS), već građani Srbije: „A pošto ja najviše putujem Srbijom, vrlo dobro znam da bih danas ubedljivije pobedio nego na prethodnim izborima”. Nije rekao da li je anketirao i srpske turiste na letovanju u Turskoj dok se ovog leta gostirao u Bodrumu. Omiljenom letovalištu srpske političke elite. I destinacije odakle se najlakše glasa. Usijano testo, masni uštipci.

Stalo bi ovo u jedan mali kuvar. Njemu prododati još neke recepte za jela od testa ili njima slične đakonije. Ima tu mesta i za pite, gibanice, bureke, pogačice, piroške, projare, tortilje, palačinke, buhtle, penjerlije, kifle, kroasane, knedle, nokle, njoke, mlince, makarone, kiš, ćuš, gurabije, a udenuo bi se tu i neki grenadir marš. Hm, ovo poslednje možda i nije tako loše.

Objavljeno na: http://www.istinomer.rs/author/dejan-jeremic/, 30. avgust 2014.

 

 

 

Komentari